shopping cart image

Количката е празна
Сума на поръчката: 0.00 лв.




Здравословно хранене   >>   ПЪСТЪРВАТА
  <<ПРЕДИШЕН<<
>>СЛЕДВАЩ>>  

ПЪСТЪРВАТА
image ПЪСТЪРВАТА
Пъстървата е сравнително скъпа, в голямата си част деликатесна риба, която се отличава с големи хранителни стойности и много полезни съставки. Обитаваща бързите студени водни потоци, пъстървата се характеризира с много ниско съдържание на мазнини заради което често я наричат постна риба. Извънредно полезна е, защото месото й е богата на Омега 3 мастни киселини и мастноразтворимите витамини А и D.

Освен това пъстървата съдържа голямо количество витамини от групата В. Месото на рибите от сем. Пъстървови обикновено е свежо и богато на протеини и малко мазнини. Многото омега-3 мастни киселини я правят изключително важна за пълноценния хранителен режим. Освен това хайверът на пъстървата изобилства от витамин А. При повечето видове пъстърви мазнините достигат до 6% а протеините - около 18-20%.

Избор и съхранение на пъстърва

У нас в планинските райони може да консумирате винаги прясна пъстърва. Ако обаче отидете на пазара, там освен прясна риба, може да откриете и опушена или замразена. В рибните магазини или в големите търговски вериги може да откриете цяла замразена почистена пъстърва или само филетирана.

Ще разпознаете прясната пъстърва по чистия поглед и свежия мирис. Ако предвиждате да съхранявате пъстървата, то най-добре я замразете във фризер. Винаги е за предпочитане веднага да сготвите закупената от вас риба и да се насладите на невероятния й вкус.



login