shopping cart image

Количката е празна
Сума на поръчката: 0.00 лв.
Здравословно хранене   >>   Грахово брашно
  <<ПРЕДИШЕН<<
>>СЛЕДВАЩ>>  

Грахово брашно
image Грахово брашно
Брашното от грах е ценен хранителен продукт. Ако желаете да се храните пълноценно, за да си набавите достатъчно протеини, витамини и микроелементи, да подобрите здравето си, да нормализирате теглото си, да спестите при това и пари, а и време за готвене, употребявайте често грахово брашно.

По качеството на белтъците, граховото брашно си прилича с някои видове месо, а по съдържание на минерални соли, витамини и микроелементи, дори ги превъзхожда. При това, граховото брашното е 5-6 пъти по-евтино и не съдържа холестерол. Биологичната му стойност е 2-3 пъти по-висока от тази на обичайното бяло брашно: калия е 4 пъти повече отколкото в бялото брашно, съдържанието на фосфор е 2 пъти повече, магнезий - 2 пъти, желязо - 2 пъти (в граховото брашно то е повече отколкото в ябълките), калций - 4 пъти повече (30 -40% по-малко в сравнение с извара), витамин В1 - 4-5 пъти, РР - 4 пъти повече от бялото брашно. В сравнение даже с пълнозърнестото пшенично брашно, граховото брашно има 2 пъти повече протеини, същото количество мазнини и въглехидрати, и 2 пъти повече влакнини, ползите, от които са добре познати.

Поради своята хранителна стойност и според съвременната медицина, бобовите продукти са важен компонент на хранителния режим при болести на ендокринната система, авитаминоза, нарушение на обмена на веществата, за предотвратяване на атеросклероза, нормализиране на холестерола, метаболизма и др.

Граховото брашно може да се използва в производството на зеленчукови шницели, понички, диетичен хляб, сладкиши, сладки или солени „бисквитки” и др. Можете просто да го добавите към тестото за увеличаване на биологичната стойност и хранителните качества на някои видове домашни печива.

В състава на граховото зърно влизат антиоксиданти, които, както е известно спомагат за поддържане на здравето и дълголетието. Антиоксидантите възпрепятстват, до известна степен окислението на мазнините, така че добавянето на грахово брашно в хранителните продукти, концентрати, печени изделия, увеличава техния срок на годност 1,5 или повече пъти.

Брашното от грах може да разнообрази кулинарните рецепти, включващи много ценните хранителни продукти - бобовите растения, и намалява времето за тяхното приготвяне.login