shopping cart image

Количката е празна
Сума на поръчката: 0.00 лв.
Партньорство с нас   >>   На фокус

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ КОЗЕФЕРМА ХАЛАЛИЦА

picture1 - ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ КОЗЕФЕРМА ХАЛАЛИЦА
В този раздел на сайта всяка седмица ще да бъдат представяни различни производители и техните продукти. Целта е клиентите да могат да се запознаят с фермерите и да научат тяхната история.

picture2 - ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ КОЗЕФЕРМА ХАЛАЛИЦА
Всяка седмица в София и Пловдив любителите на кози деликатеси се срещат и пазаруват лично от Мария и Георги Кадиеви, собствениците на Козеферма Халалица, базирана в с. Искра, Пловдивско.
Началото на сегашната ни дейност в Козеферма Халалица беше през 2005 г.
Преди това пак бяхме в областтта на животновъдството, но произвеждахме фуражи. Беше много изморително и свързано с постоянни пътувания до деня, в който решихме, че искаме да променим всичко, да създадем ферма и да си съберем наше стадо животни. През 2005 г. най-напред взехме едно стадо от 125 животни, после още едно от около 180. Винаги се стараем да не падаме под 200 кози и да ги държим около 300.
Съвсем в началото бяха всякакви кози, поддържахме ги основно за добиване на мляко. Впоследствие започнахме да правим селекция и сега имаме 140 животни от породата Бяла българска млечна (ББМ), останалите са Тогенбурска.
Тенденцията е цялото стадо да го направим ББМ и за 2-3 години най-вероятно ще успеем. Най-много се гордеем с това, че успяхме да изградим доилна инсталация. Този вид механизация много ни помага, защото така не сме свързани с хора, които да доят на ръка. Можем само двамата в рамките на 40 минути да издоим цялото стадо. Качват се 12 кози едновременно, доим ги и млякото по тръбен път си отива в охладителната вана. Много бързо, лесно и удобно, и за животните, и за хората.Освен това млякото минава през филтри – абсолютно чисто е. Давам и пример – на всеки 15 дни правим проби на суровото мляко. За козето мляко е заложено, че трябва да има милион и половина микроорганизми, а в нашето са наполовина – 700 000. Имаме 150 декара обработваеми площи, на които си сеем зърнения фураж. Имаме и 300 декара пасища, които арендуваме. Всичко си добиваме сами.
Козите почти цяла година са на паша. Трябва да има сняг 50 см, за да не могат да го газят и чак тогава ги спираме в обора. Иначе дъжд, сняг, тях не ги бърка – обичат да са навън, на разходка, да се движат. Козата се храни движейки се – тя трябва днес да мине поне 10 километра, за да е в добър тонус и да си намери това, което на нея й е необходимоНа 2 км от селото започват Средни Родопи и на практика пашата им е необятна. Районът е чист, няма големи пътища, няма заводи, няма нищо, което да замърси въздуха или пашата.
За козата е характерно, че намира и изпасва поне 90 % от растенията в околността, докато другите млекодайни само пасат, козата бръсти. Имам чувството, че пролетно време, когато цъфтят теменужките, млякото им леко намирисква на теменужки, после през лятото, че има аромат на билки. Козата усвоява изключително много неща и точно затова казват, че млякото й е аптека.
Освен това са устойчиви на болести, но и ние взимаме всички превантивни мерки – стадото ни е обезпаразитено, ваксинирано. Самата коза също си помага, ако усети болежка – способна е да мине 2-3 километра, за да намери точно този храст, който ще й помогне..

picture3 - ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ КОЗЕФЕРМА ХАЛАЛИЦА


МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ПРОДУКТИТЕ ТУК:
КОЗЕ МЛЯКО

login